Știri, teme interesante

Reglementări UE mai stricte privind serviciile cloud


Reglementări UE mai stricte privind serviciile cloud

În legătură cu serviciile noastre cloud, activitatea noastră juridică și de protecție a datelor se desfășoară continuu, deoarece trebuie să garantăm, față de fiecare client, autohton sau străin, protecția datelor gestionate. Urmărim modificările Regulamentului UE General privind Protecția Datelor, care chiar și în prealabil implementării ei, a solicitat o pregătire conștientă din partea operatorilor de date în sistem cloud.

Multiple articole autohtone și din străinătate au prezentat modificările Regulamentului general UE de protecție a datelor. Reglementările, care vor intra în vigoare în 2018, interpretează protecția datelor, care circulă în interiorul Uniunii Europene, într-un mod mai strict și identic pentru toate statele membre, oferind și mai multe garanții celor vizați, cu scopul ca aceștia să urmărească mișcările acestor date și istoricul acestor mișcări.

De ce este importantă această modificare pentru VCC? În calitate de prestator de servicii cloud suntem considerați ca fiind operatori de date, astfel suntem responsabili pentru protecția tuturor informațiilor de identificare ale persoanelor – chiar și atunci dacă nu stocăm aceste date, ci doar le transmitem mai departe. Datorită, în parte, reglementărilor legale internaționale, în parte mediului nostru IT și certificatelor noastre dobândite, datele provenite în urma activității partenerilor noștri au fost, și până acum, obiectul unor reglementări stricte, iar din momentul inițierii VCC Pay și datele cardurilor bancare, din sistemul nostru, au intrat sub aceleași reglementări. Deci, în realitate, pentru noi vor reprezenta noutăți doar detaliile reglementărilor, sarcinile ivite în urma modificărilor concrete, concepția în sine va rămâne aceeași.

Aceste reglementări vor supraveghea, într-un mod mai strict, transmiterea datelor cetățenilor UE în alte state, din afara comunității. Pe de altă parte, cei vizați vor trebui să aprobe, în mod clar, desfășurarea procesului de gestionare al datelor. Față de posibilitățile actuale, vor pute obține mei ușor modificare acestor date, a încetării stocării acestora, – verificarea acestui fapt va fi greu, în realitate, datorită sincronizării datelor dintre diferitele sisteme de gestionare a acestora. Persoanele vizate, care și-au dat acordul pentru gestionarea datelor personale, vor avea mai multe drepturi, privind portabilitatea datelor dintre prestatorii de servicii, având posibilitate de a vizualiza aceste posibilități. O modificare importantă a concepției este creșterea importanței responsabilității operatorilor de date este – în cazul omisiunilor societățile vor putea fi amendate chiar și cu 20 de milioane de euro, sau cu obligarea achitării unor daune în valoare de 4% din valoarea veniturilor anuale ale acestor societăți. Totodată, activitatea societăților prezente în mai multe state comunitare – ca și VCC – se simplifică, aceste vor trebui să coopereze doar cu autoritatea de protecție a datelor corespunzătoare sediului societății.

Deși reglementările reactualizate vor stabili sarcini suplimentare pentru societățile prestatoare, în ansamblu acestea vor oferi o mai mare transparență și promisiunea unei autorități centrale de supraveghere, care să gestioneze disputele controversate.

Detalii:
Computerworld.uk, Pagina informativă a Consiliului Europei